Motie Paulusma van 25 oktober 2023 over mensen met een psychische aandoening en een euthanasieverzoek

Home > Info > In de media, professionals > Motie Paulusma van 25 oktober 2023 over mensen met een psychische aandoening en een euthanasieverzoek

‘(…) van mening dat het in het belang van de patiënt is om zoveel als mogelijk met een euthanasieverzoek terecht te kunnen bij de eigen behandelaar (…)

Gerelateerd

Mijn twilight zone

Ik zit zelf in een euthanasietraject. Ik noem het een twilightzone; niet dood, niet levend. Niet wetend welke kant het uit gaat. Ik ben niet

Lees verder »

2 reacties

 1. Wat een prachtig initiatief is dit! Al jaren wordt er in de psychiatrie gepraat over de mogelijkheid om ook bij psychiatrische patiënten euthanasie toe te passen maar verder dan praten komt men niet. Er wordt altijd wel een behandeling of een pilletje in het vooruitzicht gesteld en daar moeten patiënten en hun familie het maar mee doen. Er zijn niet voor niets 3 mensen per dag die zelfmoord plegen uit wanhoop omdat artsen het niet aandurven en mensen dan tenslotte in alle eenzaamheid het heft in eigen hand nemen.
  Heel mooi dat er nu eindelijk mensen zijn die deze groep gaat helpen en begeleiding gaan bieden aan mensen in dit uiterst treurige en eenzame proces waar vaak de deur in hun gezicht wordt dichtgeslagen.
  Dat het zorgvuldigheid vereist snap ik maar mensen aan ‘n touw laten bungelen of voor de trein laten springen in alle eenzaamheid vind ik diep triest en laf.
  Heel goed dit initiatief en ook heel gedurfd onder psychiaters, maar dat ouderwetse gezegde dat artsen alleen zijn opgeleid om beter te maken is niet meer van deze tijd. Ook dit hoort bij oprechte patiëntenzorg: dood is een onderdeel van leven!

 2. Hoe meer hiervoor gestreden wordt hoe beter.
  Psychisch lijden, zeker als het langdurig is zoals voor mijzelf, is al een eenzaam en zeer pijnlijk proces.
  Mijn huisarts verleent geen euthanasie en ik leef momenteel met heel veel moeite voor mijn moeder en voor mijn hondje, zij zouden er teveel onder lijden als ik zou kiezen voor de dood. Het vooruitzicht dat ik als zij er niet meer zijn, ik misschien 2 jaar of meer moet wachten als ik op een waardige manier wil heengaan is afschuwelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je graag op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

"*" geeft vereiste velden aan

Gegevens hulpvrager

Naam*
DD dash MM dash JJJJ
Naam contactpersoon
Wat zijn de klachten die tot je euthanasieverzoek leiden ?
Wat zijn de klachten die tot je euthanasieverzoek leiden ?
Aangemeld bij Expertisecentrum Euthanasie?
Bijv. wachtend na aanmelding, afgewezen, wachtend op spreekuur, op wachtlijst voor soma plus team of op wachtlijst team met psychiater, al team toegewezen?
Vertel ons waar we je mee kunnen helpen.
Is er nog iets wat we moeten weten?

Akkoord

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.