Declaraties

Home > Declaraties

Declareren verlenen euthanasie en second opinion

In het traject voor euthanasie op psychische gronden zijn er drie artsen betrokken: de uitvoerend arts, de second opinion psychiater en de SCEN-arts. Voor allen geldt dat de betrokkenheid vergoed moet worden.

 

Declareren Euthanasietraject uitvoerend arts

Voor de uitvoerend arts zijn er zeer beperkte mogelijkheden. Als het een eigen patiënt betreft, kunnen de gemaakte uren weggeschreven worden binnen de eigen behandeling. Als het niet een eigen patiënt betreft zijn er op dit moment, buiten het Expertisecentrum Euthanasie om, die een eigen regeling met verzekeraars heeft, feitelijk geen mogelijkheden de ingezette uren gefinancierd te krijgen. Tegen uitvoerders is door sommige verzekeraars en door de NZA aangegeven dat hiervoor dezelfde code en hetzelfde declaratieformulier gebruikt kan worden als voor de second opinion (op het declaratieformulier consultatie genoemd) maar dat is formeel niet zo. Er zijn een aantal declaraties met dit formulier ingediend en het moet nog blijken of en hoe makkelijk dit vergoed wordt. Dan is het nog niet duidelijk of dit dan ook voor alle verzekeraars geldt, omdat ze hierin niet gezamenlijk optrekken en elke verzekeraar zijn eigen regels hanteert.
Een andere optie is voor het euthanasietraject ingehuurd te worden door de instelling waar de patiënt in behandeling is, zodat de gemaakte uren alsnog op diens lopende behandeling geschreven kunnen worden. Ons is nog geen geval bekend waarin dit zo gedaan wordt.

Stichting KEA is in gesprek met het ministerie van volksgezondheid en de verzekeraars om te komen tot een vergoeding voor de werkzaamheden (als het niet de eigen patiënt betreft) en een eenduidige, door alle verzekeraars geaccepteerde, werkwijze hierin. Dit is op dit moment nog niet geregeld.

 

Declaratie Second Opinion

Voor de psychiater die de second opinion uitvoert, is een standaard declaratieformulier beschikbaar. Je kunt deze vinden op de website. Dit zou in principe bruikbaar moeten zijn voor elke verzekeraar, al leert de praktijk dat dit alsnog veel gedoe kan geven, waarin ze, meestal onterecht, declaraties in eerste instantie afwijzen of maar gedeeltelijk vergoeden. Het verschilt per verzekeraar hoe dit formulier opgestuurd moet worden. Je vindt op de website een bestand met daarin per verzekeraar het mailadres of webadres waar het heen moet, telefoonnummers enz. Omdat dit kan veranderen, werken we dit bestand jaarlijks bij. Als je te horen krijgt dat het anders is geworden bij een verzekeraar, horen wij dat ook graag! Op die manier kunnen wij de gegevens actueel houden. Je kunt dan mailen naar a.geelhoed@stichtingkea.nl.

Op het formulier vul je jouw eigen factuurnummer in (bijvoorbeeld 2024-01) en de prestatiecode (OV0005). Je vult de consultdatum in. Je moet ook een zorgtrajectnummer invullen. Dit getal kun je genereren met de Online UUID Generator Tool, te vinden op deze website.

De startdatum van het zorgtraject is de datum van je eerste contact over deze patiënt, bijvoorbeeld met de aanvrager van de second opinion. Deze datum ligt dus voor de consultdatum.

Je vult het aantal te declareren uren in, het tarief (u kunt het NZA tarief van €223,48/uur aanhouden) en het totaalbedrag, de gegevens van de patiënt (zorg er voor dat je de gegevens van de verzekeraar van de patiënt hebt, als het goed is worden deze vermeld in de aanvraag voor de second opinion). De UZOVI code van de verzekeraar is te vinden in het overzicht op deze website. Je vult je eigen gegevens in en de gegevens van de arts die de second opinion aanvroeg. Let op, je hebt zowel een persoonlijke als een praktijk AGB code nodig. Deze kun je aanvragen bij Vektis. Vervolgens kun je de declaratie bij de betreffende verzekeraar indienen.

 

Declaratie SCEN-arts

De SCEN-artsen kennen hun eigen regeling, deze is bij hen bekend.

 

Bij aanvullingen of vragen kun je mij mailen.

Arjan Geelhoed, a.geelhoed@stichtingkea.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je graag op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Naam(Vereist)

"*" geeft vereiste velden aan

Gegevens hulpvrager

Naam*
DD dash MM dash JJJJ
Wat zijn de klachten die tot je euthanasieverzoek leiden ?
Aangemeld bij Expertisecentrum Euthanasie?
Bijv. wachtend na aanmelding, afgewezen, wachtend op spreekuur, op wachtlijst voor soma plus team of op wachtlijst team met psychiater, al team toegewezen?
Vertel ons waar we je mee kunnen helpen.
Is er nog iets wat we moeten weten?

Akkoord

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.