FAQ

Home > FAQ

1. Wat is zelfeuthanasie?

Zelfeuthanasie of ook wel de autonome route is op een humane manier zelf een eind aan het leven maken zonder hulp van een arts. Stichting KEA richt zich op het verlenen van euthanasie door een arts bij mensen met een psychische aandoening.

Is het drinken van een door de arts verstrekt dodelijk drankje ook zelfeuthanasie?

Nee, formeel heet dit hulp bij zelfdoding door een arts, maar meestal wordt het ook euthanasie genoemd. Wat zelfeuthanasie is staat hierboven.

2. Is orgaandonatie mogelijk bij euthanasie? 

Dat is zeker mogelijk. De arts mag het als een euthanasieverzoek actief is niet ter sprake brengen om elke schijn van onder druk zetten te vermijden. Als je voor orgaandonatie gaat mag dat de euthanasieprocedure niet beïnvloeden. Je mag dus altijd tot het laatste moment nog besluiten geen euthanasie te willen. Maak kenbaar aan je uitvoerend arts als je orgaandonatie overweegt. Zie voor meer info https://www.transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/donatie-na-euthanasie

3. Er staat dat je bij orgaandonatie bij euthanasie in het ziekenhuis moet overlijden, maar ik wil thuis inslapen. Kan dat? 

Ja, dat is mogelijk. Dat heet ODEH, OrgaanDonatie, Euthanasie, Home. Je wordt dan thuis in slaap gebracht en dan naar het ziekenhuis gebracht, waar de uitvoerend arts de dodelijke middelen toedient, waarna orgaandonatie volgt. Vanaf het moment dat je thuis inslaapt merk je niks meer. Voor meer informatie kan je arts contact opnemen met ons.

4. Ik wil mijn hersenen doneren aan de Hersenstichting voor wetenschappelijk onderzoek. Gebeurt dat automatisch als ik voor orgaandonatie ga? 

Nee, dat moet je apart aangeven. Na de orgaandonatie wordt het lichaam dan vervoerd naar het AMC in Amsterdam waar de hersenen worden uitgenomen. Je kunt ook kiezen voor hersendonatie zonder orgaandonatie. Bespreek het met de uitvoerend arts. Deze kan bij vragen contact met ons opnemen.

5. En weefseldonatie, hoe zit dat?

Het is ook nog mogelijk weefsel te doneren: huid, bot, kraakbeen, pezen, hoornvlies, hartkleppen en bloedvaten. Kan weefseldonatie samen gaan met orgaandonatie? Ja, dat kan wel. De orgaandonatiecoördinator regelt dat. Weefseldonatie kan niet samengaan met hersendonatie, omdat het dan te lang duurt voor de hersenen kunnen worden uitgenomen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je graag op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

"*" geeft vereiste velden aan

Gegevens hulpvrager

Naam*
DD dash MM dash JJJJ
Naam contactpersoon
Wat zijn de klachten die tot je euthanasieverzoek leiden ?
Wat zijn de klachten die tot je euthanasieverzoek leiden ?
Aangemeld bij Expertisecentrum Euthanasie?
Bijv. wachtend na aanmelding, afgewezen, wachtend op spreekuur, op wachtlijst voor soma plus team of op wachtlijst team met psychiater, al team toegewezen?
Vertel ons waar we je mee kunnen helpen.
Is er nog iets wat we moeten weten?

Akkoord

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.