Natasja de Jong, Laat me gaan als de bomen bloeien

Home > Info > Boeken Patiënten, naasten en nabestaanden > Natasja de Jong, Laat me gaan als de bomen bloeien

Natasja de Jong (31) grootste wens is een humaan einde aan haar leven, maar de weg daarheen blijkt eenzaam en eindeloos. Om inzicht te geven in haar persoonlijke strijd én om anderen te helpen, heeft ze haar hele traject aan het papier toevertrouwd. Het resultaat is een even openhartig als confronterend boek. Laat me gaan als de bomen bloeien verschijnt in april, nadat Natasja’s doodswens – hopelijk – is ingewilligd. Psychiater Menno Oosterhoff schreef het voorwoord.

Natasja wil dood. Dat wil ze al heel lang, maar ze is bang dat het haar niet gegund is op een humane manier afscheid te nemen van het leven. Ze meldt zich aan bij het Expertisecentrum Euthanasie. Een emotioneel zwaar proces met vooral veel dalen.

‘Ik weet dat ik niet de enige ben die niet wil leven. Dus ik schrijf dit boek voor hen, die net als ik, niets liever willen dan morgen niet meer wakker worden. Omdat ik hoop dat zij zich minder eenzaam zullen voelen als ze mijn verhaal lezen. Want een eenzaam traject is het.

Ik schrijf dit boek ook voor degenen die in hun werk te maken krijgen met dit onderwerp. Ik schrijf het voor mensen die een dierbare hebben met eenzelfde wens als ik.

Ik wil mijn euthanasietraject delen, ik wil je vertellen over het afschuwelijke wachten en over de tegenstrijdigheid van het moeten vechten voor je dood. Erover vertellen en schrijven maakt mij minder eenzaam. Als ik ook maar een ander iemand zich minder eenzaam kan laten voelen of iemand meer begrip kan laten krijgen, dan is mijn missie geslaagd.’ 

Haar boek Laat me gaan als de bomen bloeien verschijnt in april bij Uitgeverij Donkigotte, als haar hopelijk haar ultieme wens gegund is en zij er niet meer is. Op die manier kan haar verhaal zo volledig mogelijk worden verteld.

 

‘Ik wil je meenemen in mijn wereld. Het zal allicht als een ongemakkelijke wereld voor je voelen, als jij zelf juist graag wilt leven. Het is namelijk een wereld waarin ik niet wil leven of kan bestaan. Mijn wens om te sterven is iets anders dan depressieve suïcidaliteit. Ik ben bekend met beide, maar ik zal je uitleggen dat het echt iets anders is. Ik wil dood mogen, op een menswaardige manier; ik wil euthanasie uit de doodgezwegen verdomhoek halen; ik wil van de daken schreeuwen dat ik dood wil, hoewel ik dat toch lange tijd niet deed. Ik wil dat in de hoop dat niemand zich meer zo eenzaam hoeft te voelen als ik tijdens dit proces.
Geloof me, ik heb mijn best gedaan. Ik heb het geprobeerd. Maar ik kán het niet, leven. Daar hoef je niet om in paniek te raken. Laat mij gaan.’

 

www.laatmegaanalsdebomenbloeien.nl

Meer boeken

Moederhart vol rouw en liefde

In dit boek vertelt Elsbeth Kuysters hoe ze verder leeft met de rouw om haar dochter Sara, die op zeventienjarige leeftijd er zelf voor kiest haar leven te beëindigen. In een persoonlijk verslag beschrijft ze niet alleen, hoe ze omgaat met haar diepe verdriet nadat ze haar enige kind verloor, maar geeft ze haar dochter ook een gezicht.

Lees meer over dit boek »

Alleen maar een blokje om

Ingeborg ten Hoopen schreef en tekende de beeldende briefroman Alleen maar een blokje om. Dit boek is het antwoord op de laatste vraag, die haar geliefde daags voor zijn zelfdoding stelde: Maak iets over wat mij en ons overkomt, zodat ze me zullen begrijpen”.

Lees meer over dit boek »

‘Laat me gaan’

Laat me gaan geeft inzicht, informatie, herkenning en troost aan mensen met psychische aandoeningen, die euthanasie overwegen en aan hun naasten. Tevens biedt het hulpverleners inzicht in de afwegingen en worstelingen die er bij artsen kunnen leven tijdens een euthanasietraject en geeft het als een soort handboek alle informatie over het doen van een second opinion en een euthanasietraject.

Lees meer over dit boek »

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je graag op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Naam(Vereist)

"*" geeft vereiste velden aan

Gegevens hulpvrager

Naam*
DD dash MM dash JJJJ
Wat zijn de klachten die tot je euthanasieverzoek leiden ?
Aangemeld bij Expertisecentrum Euthanasie?
Bijv. wachtend na aanmelding, afgewezen, wachtend op spreekuur, op wachtlijst voor soma plus team of op wachtlijst team met psychiater, al team toegewezen?
Vertel ons waar we je mee kunnen helpen.
Is er nog iets wat we moeten weten?

Akkoord

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.