Kees Lugtmeier, oud-huisarts en ervaringsdeskundige
Sinds 2002 is in ons land de ‘Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding’ van kracht. Helaas wordt zelfs door artsen vaak gesproken over euthanasiewet. Ook de vroegere levenseindekliniek heeft haar naam veranderd in Expertisecentrum Euthanasie. Alsof de wet alleen over euthanasie gaat!
De hulp bij zelfdoding door een arts, waarvoor dezelfde eisen gelden, lijkt steeds meer in het vergeetboek te raken.
Het gesprek over deze tweede mogelijkheid wordt vaak niet meer gevoerd. Naar mijn mening wordt daarmee aan patiënten informatie over een tenminste even waardevolle keus onthouden.
Als ik euthanasie wil, vraag ik de dokter mij te doden. Niet zomaar even een vraag!
Bij euthanasie gaat het om handelingen, die allemaal door de dokter worden uitgevoerd. Ik zelf hoef behalve toestemming verlenen helemaal niets te doen. De handelingen dienen volgens een vast protocol te worden uitgevoerd. Niet zelden is de patiënt al overleden vóór dit protocol is afgewerkt. Ook dan mag niet van het protocol worden afgeweken. In alle gevallen verliest de patiënt binnen enkele tellen het bewustzijn.
Ik kan me niet voorstellen, dat een dokter het prettig vindt euthanasie te verlenen door iemand bewust en opzettelijk te doden. De dokter moet dermate goede andere redenen hebben dit te willen doen, dat de nare handelingen op de koop toe worden genomen.
Ik heb me al vroeg afgevraagd, waarom ik iemand zou moeten doden, als die is staat is dit zelf te doen. Zolang je met enkele slokken een kopje met het dodelijke drankje kan innemen is dit toch niet teveel gevraagd? Ook hierbij verliest de patiënt binnen enkele minuten het bewustzijn en de dood treedt soms al na 5 minuten in.
Bij het drankje is er een kleine kans op braken. Daarom moet tevoren een middel daartegen worden ingenomen. Ik heb hierbij nooit braken meegemaakt. Wel moet de dokter de spullen bij zich hebben dan alsnog tot euthanasie over te gaan als mislukking dreigt.
Ook bij euthanasie per infuus zijn er mogelijkheden tot zelf doen. De patiënt kan zelf het infuus starten. Geef dan die kans!
Niet iedere patiënt is in staat het dodelijke drankje voldoende snel in te nemen. Als nog wel door een rietje kan worden gedronken, dan is een hoog gedoseerd slaapdrankje mogelijk. Hierbij duurt het minimaal wel een kwartier tot het in slaap vallen. Tot dat moment kan de euthanasiewens nog worden ingetrokken. Gebeurt dit niet dan volgt euthanasie. Bij deze manier is de dokter wel in huis, maar hoeft niet aanwezig te zijn bij het samenzijn van de patiënt met de naasten.
Ik hoop van harte, dat niet alleen dokters het gesprek over hulp bij zelfdoding zullen starten, maar dat ook de patiënten dit zelf zullen aankaarten als het gesprek over actieve levensbeëindiging gaat.
Ik verwacht dat met name artsen, die hiermee geen ervaring hebben zullen merken wat ze gemist hebben.