Hoe men van een klaproos een monster maakt

Home > Info > Boeken, patiënten & naasten > Hoe men van een klaproos een monster maakt
afbeelding van het boek Hoe men van een klaproos een monster maakt

Al vrij jong merkt Amy dat zij anders reageert dan de mensen in haar omgeving.  Als tiener belandt zij in de psychiatrie. Met de diagnose ‘borderline’ bestempeld, gaat zij van de ene instelling naar de andere. Schrijnend is de beschrijving van de onmacht die dit teweeg brengt bij haar. Om aan de pijn die zij voelt te ontsnappen keert zij zich meermaals tot automutilatie en onderneemt zij suïcidepogingen.
Treffend is de beschrijving van de liefde en de ondersteuning die haar ouders bieden en de pijn en het schaamtegevoel van haar tegenover hen. Maar ook de band van haar vrienden: ze begrijpen haar misschien niet altijd maar laten haar niet in de steek.
Wanneer Amy uit de psychiatrie ontslagen wordt, behaalt zij haar diploma om nadien nog een master in de fysica te behalen.

Het verleden achtervolgt Amy tijdens haar beroepsleven en opnieuw onderneemt zij suïcidepogingen. Ze wil dit echter concreet maken door te kiezen voor euthanasie.
Haar tocht om de euthanasie te bewerkstelligen loopt echter niet zo vlot als zij wil. Door de procedure heeft zij gesprekken met haar psycholoog en psychiaters die hun advies moeten uitbrengen. In die periode vermoedt men dat Amy aan ASS (autismespectrumstoornis) lijdt. De bevestiging volgt wanneer Amy testen aflegt. Bij het aanhoren van wat ASS impliceert valt alles als een puzzel in elkaar.

Het boek schuwt de klacht naar psychiatrie toe niet. De ‘belevenissen’ van de auteur zijn een persoonlijke interpretatie van hetgeen zij ervaren heeft tijdens haar jaren in de psychiatrie. De beschrijving van panische angst tijdens de procedure van een euthanasieaanvraag geeft het trauma weer, opgelopen door jarenlang psychiatrische instellingen. Het stemt tot nadenken. Het lezen van dit boek is m.i. een meerwaarde voor iedereen die werkt in de psychiatrie.
Het is schrijnend om te lezen dat niemand Amy vroeger doorprikt heeft. De stempel die ze als tiener meekreeg is haar jarenlang blijven achtervolgen. Verbijsterend te lezen dat veelal niets werd gedaan qua therapie.

Hoe men van een Klaproos een monster maakt is een vlot geschreven boek waarin Amy haar ervaringen kritisch beschrijft. De pijn die Amy ervaart, is voelbaar bij het lezen. De lijdensweg van Amy doet meermaals een traan wegvloeien over de wangen.

Meer boeken

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je graag op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

"*" geeft vereiste velden aan

Gegevens hulpvrager

Naam*
DD dash MM dash JJJJ
Naam contactpersoon
Wat zijn de klachten die tot je euthanasieverzoek leiden ?
Wat zijn de klachten die tot je euthanasieverzoek leiden ?
Aangemeld bij Expertisecentrum Euthanasie?
Bijv. wachtend na aanmelding, afgewezen, wachtend op spreekuur, op wachtlijst voor soma plus team of op wachtlijst team met psychiater, al team toegewezen?
Vertel ons waar we je mee kunnen helpen.
Is er nog iets wat we moeten weten?

Akkoord

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.