Buddy worden

Home > Aanmelden > Buddy worden

Een buddy van Stichting KEA staat iemand met een psychische aandoening bij die een doodswens heeft en in een euthanasietraject zit of daaraan begint. Buddy en hulpvrager kunnen bijvoorbeeld eens in de maand live afspreken en tussendoor nog een of twee keer bellen. Om een idee te geven. Want in de praktijk blijken de hulpvragen  sterk uiteen te lopen en kan ook het aanbod van jou als buddy er anders uitzien.
 
Belangrijkste taak van de buddy
Als buddy ben je gesprekspartner en toon je begrip. Dat lijkt weinig, maar mensen met een psychische aandoening en een euthanasiewens zijn hierin vaak heel alleen en ontmoeten daarbij vaak onbegrip en weerstand. Het is voor hulpvragers dan enorm waardevol wanneer zij steun en begrip ervaren en gehoord worden door een buddy.
Het belangrijkste is dat je er voor iemand bent, ook al doe je verder niks. Je primaire taak als buddy is het bieden van een luisterend oor, persoonlijke aandacht geven, begrip en empathie tonen voor de hulpvrager. 
 
En verder?
De buddy kan steunend zijn in het contact met naasten van de hulpvrager. Ook kan de buddy een rol spelen in het contact met behandelaars; meegaan naar een gesprek, helpen een mail te sturen, informeren naar het euthanasiebeleid van de instelling. Bij hulpvragers kan een enorme wanhoop en verlangen naar de dood leven. Als buddy zul je hierin zelf overeind moeten kunnen blijven. En je daarbij goed realiseren dat je geen hulpverlener, therapeut of levenseindecounselor bent. Ongeacht je achtergrond. Ook kan niet van je verlangd worden dat je een arts regelt die een euthanasietraject wil aangaan. Je mag geen hulp bieden bij zelfdoding.
 
Praktisch
De buddywerkgroep van Stichting KEA regelt de aannameprocedure voor zowel buddy’s als hulpvragers, de matching en begeleiding. Als je je opgeeft ontvang je een uitvoerige Handleiding voor buddy’s van Stichting KEA met over wat het betekent buddy te worden, de
mogelijkheden en kaders waarbinnen het contact plaatsvindt en achtergrondinformatie over onder meer een euthanasietraject. Als kandidaatbuddy heb je een kennismakingsgesprek met een lid van de buddywerkgroep. Als dat van beide kanten positief is, vragen we je een vrijwilligerscontract met geheimhoudingsplicht te ondertekenen, een gedragscode en een VOG aan te vragen. Vervolgens wordt er gezocht naar een match met een hulpvrager bij jou in de regio. Die is er wanneer zowel de hulpvrager als jij na een gesprek hebben aangegeven graag samen verder te willen. Daarna geef je in principe zelfstandig inhoud aan het contact met jouw hulpvrager.
 
Begeleiding
Je krijgt hierbij begeleiding van je begeleider van de werkgroep. Verder kan je ervaringen uitwisselen met een maatje die ook buddy is en binnen de buddyWhatsApp-groep. Daarnaast houden we je op de hoogte van ontwikkelingen rondom euthanasie bij psychische
aandoeningen.
 
Opgave
Wanneer je interesse hebt om buddy te worden kan je je opgeven door het vrijwilligersformulier in te vullen op deze website.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je graag op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

"*" geeft vereiste velden aan

Gegevens hulpvrager

Naam*
DD dash MM dash JJJJ
Naam contactpersoon
Wat zijn de klachten die tot je euthanasieverzoek leiden ?
Wat zijn de klachten die tot je euthanasieverzoek leiden ?
Aangemeld bij Expertisecentrum Euthanasie?
Bijv. wachtend na aanmelding, afgewezen, wachtend op spreekuur, op wachtlijst voor soma plus team of op wachtlijst team met psychiater, al team toegewezen?
Vertel ons waar we je mee kunnen helpen.
Is er nog iets wat we moeten weten?

Akkoord

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.